top of page
Vyhledat

Hřebenovka prochází žaludkem... a ten rozhodně neutrpí

Jdeš Hřebenovku jako dálkovou trasu a přemýšlíš kolik sušených potravin se ti vejde do batohu? Mrkni na inspirativní článek zkušených cestovatelů. Nebo přepni program, přestaň mentálně sušit tuny švestek a hovězího a uvědom si, že Hřebenovka se sice dá jít nadivoko, v noci bivakovat pod převisem a ráno přivítat den hrstí rozinek, ale taky se dá využít skutečnosti, že jde o dálkový trek v srdci Evropy.


Proč si na jednu stranu neužít divočinu, kterou trasa Hřebenovky i v dnešní době stále ještě poskytuje, a na druhou stranu svému tělu nedopřát energii z toho nejlepšího, co nabízí lokální gastronomie? Jestli tě tahle myšlenka zaujala, čti dál.


Hned v první etapě stačí projít bludištěm Tiských stěn, seběhnout dolů do Ostrova a usadit se na terase Hotelu Ostrov. Potkáš se tu se skutečnou gastronomií, pomalu pečenými masy, domácí zmrzlinou a dezertními kreacemi jak z MasterChefa. Rozhodně ochutnej pivo Ostroff, vařené pivovarem Falkenštejn speciálně pro Ostrovany, a jestli ti v kapse cinká dost zlata, mrkni i na vinný lístek.



žena si užívá oběd a pivo v restauraci
Hotel Ostrov nabízí jednu z nejlepších kuchyní v celém regionu

Je jasné, že určité procento Hřebenáčů se dobrým jídlem a pitím v Ostrově zdecimuje natolik, že o dalších etapách Hřebenovky si raději nechá zdát (v heboučkých hotelových peřinkách, samozřejmě).


Pokud ale odoláš, nepřecpeš se a půjdeš statečně dál, věz, že tě takových zážitků čeká ještě několik. Stačí přehopsat Sněžník a skutálet se do Děčína, ve kterém se dá slušně jíst hned na několika místech. Na Kocandě sice neobjevíš nic nového, ale najíš se tu spolehlivě, ať jsi masožravec nebo vegetarián.



Za veganským nebem se stav v Bistru Les. Je po cestě a je to to nejlepší vegan bistro široko daleko, takže si pospěš, kolem třetí odpoledne už tu na tebe nejspíš nic nezbyde!


Druhou etapu Hřebenovky začni vydatnou snídaní, třeba v děčínské kavárně Coffee and Books. Klidně si nech zabalit zdejší obložený "chlebič " s sebou, ať máš do čeho kousnout při přechodu Růžového hřebene.



talíře s jídlem na stole
Legendární chlebitche z Coffee & Books jsou jasná volba před druhou etapou

Večer strávíš v Hřensku, kde je restaurací spousta, takže si určitě vybereš. Ale jestli chceš tajný insider tip, vydej se na večeři půl kilometru za hranice a ochutnej německou Soljanku, Bienenstich a pivo z lokálního pivovaru na zahrádce mlýnské restaurace nebo si dej vybranou krmi v romantické bio restauraci na břehu Labe.


Třetí etapa tě zavede na Meznou, kde tě čeká jeden z nejlepších gastro zážitků Hřebenovky. Restaurace U Fořta tě vyzývá, ať "ochutnáš České Švýcarsko". A my můžeme jen souhlasit. Sezónní a lokální suroviny tu zpracovávají do těch nejlepších chuťových zážitků. Jsou tím vyhlášení, takže si tu raději udělej rezervaci pár dní předem.



žena s mužem si užívají jídlo a pití sedí v restauraci
Vysoká úroveň gastronomie a příjemné prostředí čeká U Fořta

Na Šaunštejn, kterým otevřeš čtvrtou etapu Hřebenovky, si zabal sebáka. O to víc se potom rozjedeš v Hotelu Kortus ve Vysoké Lípě. Ať už zvolíš hospodskou klasiku nebo něco z minutkového menu, nemůžeš sáhnout vedle. A když se tu zdržíš, zažiješ romantický večer na rozsvícené zahrádce pod kaštanem, zpod kterého se můžeš odvalit rovnou do postele.



burger na talíři
Kalorie nejrychleji doplní hranolky aaaa... burger z Kortusu

Čtvrtá etapa končí v Jetřichovicích. Jestli dorazíš na místo před šestou večer, nenech si ujít Bistro Falk. Do stánků se na gastro zážitky většinou nechodí, ale tohle je výjimka. Točí tu skvělé pivo Falkenštejn a dělají výborné curry wursty, burgery a quesadilly, a to i ve veganské verzi.



hotdog s praženou cibulkou a pivem předává obsluha
Moderní bistro Falk v Jetřichovicích nabízí chuťovky nejen k pivu

A protože má bistro otevřeno už od deseti ráno, dá se tu příjemnou snídaní začít i další, pátá etapa Hřebenovky. Během ní se vyplatí nakouknout třeba do Wellness Hotelu Zámeček. Šéfkuchař Miloš Daněk vaří ze surovin od farmářů z Českého Švýcarska, i tady teče proudem regionální Falkenštejn a znalec ocení osobitá vína v bio kvalitě od Tibora Zapletala.


Na poslední, šesté etapě Hřebenovky potkáš hospod hodně. Co by se ale mělo hned na začátku etapy pečlivě prozkoumat, je pivovar Falkenštejn na náměstí v Krásné Lípě. Právě odtud totiž pochází ono slavné stejnojmenné zdejší pivo, na které narážíš celou Hřebenovku. Co se nestihlo ochutnat cestou, to tady hravě doženeš, ať už jde o vlajkovou loď pivovaru v podobě jedenáctky Světák, polotmavou dvanáctku Ostroff, svrchně kvašenou třináctku Rudoch nebo některou ze specialit, jakou je třeba svěží konopný Kanár.



pečený bůček na talíři
Ve Falku si užijete specialitky z rukou šéfkuchaře René Vokurky

Šéfkuchař René Vokurka navíc připravuje snové menu, bez kterého se žádná správná pivnice neobejde. Najdeš na něm překvapivě kombinované lahůdky od křupavého bůčku s ředkvičkami přes marinované ryby až po vegetariánský baba ganoush.


Až se odtud po pár dnech konečně vymotáš, prolezeš štolu svatého Jana Evangelisty v Jiřetíně, vyškrábeš se na Křížovou Horu a překulíš se přes poslední krajinné dominanty Hřebenovky, Jedlovou a Tolštejn, čeká tě na vlakové zastávce Jedlová ještě naprosto výjimečná gastronomická tečka, kterou nemůžeš vynechat. Zdejší klasická nádražka na tebe uprostřed pustých lesů vybafne nečekaně, ale o to příjemněji, ať už v zimě nebo v horkém létě. Nečekej gastro zázraky, zázrak je totiž vůbec fakt, že tu v té divočině mají otevřeno!:)


662 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page