top of page
Vyhledat

Hřebenovka s dětmi? Bez problému amigo.


Chceš vyrazit na Hřebenovku, ale máš obavy, jestli ji zvládneš i s dětmi? Žádný strach, věz, že nejsi první ani poslední, kdo to zvládl. A tady je pár tipů na to, jak si putování s dětmi ulehčit.


batole v nosítku s rodiči mezi skalami
Jde to i s batolaty, jejich bezpečí a komfort ale musí být na prvním místě

Hřebenovka má oficiálně celkem 6 etap v délce zhruba od 11 do 23 kilometrů. Pro dospělého je to na celodenní výlet, s dětmi se raději zamysli nad tím, jak si track rozložit na menší úseky a hlavně, jak cestou zabavit a motivovat.


S nemluvnětem v šátku nebo nosítku, které ti většinu cesty prospí na břiše nebo na zádech, se půjde poměrně rychle, tedy pokud máš dobrou fyzičku. A když ti zastávka na krmení nebo přebalování vyjde zrovna na vyhlídku, budeš mít o zážitek víc (a náhodní kolemjdoucí taky:).


Náročnější to budeš mít s dětmi, které jsou ve věku, kdy už samy chodí, ale ještě ne dost rychle a dost daleko. Batole, které se chodit právě naučilo, bude chtít každou chvíli z nosítka a "ťapat", což může trasu prodloužit až na několik měsíců, v závislosti na tom, kolik nádherných klacíků a kamínků bude zrovna ležet na cestě...:)


Ani děti v předškolním věku nejspíš tempo, které je potřeba, aby se trasa zvládla v 6 dnech, nebudou schopné udržet. Proto je dobré rozmyslet si, jestli jít Hřebenovku s takhle malými dětmi celou nebo si ji zatím vychutnávat po částech a navnadit je na budoucí dobrodružství, kdy si ji společně poprvé dáte v kuse. A věř nám, b) je správně.


Jestli už ti ale děti trochu povyrostly a čárky na dveřních zárubních ti sahají minimálně po prsa, je načase zasvětit potomky do tajů dálkových tras. Hřebenovka je pro takový iniciační obřad jako dělaná. Prochází krásnou krajinou plnou překvapení, která nadchnou i malé cestovatele, nabízí divočinu a zároveň dostatek záchytných bodů v civilizaci, kde jsou rodiny s dětmi vítány a myslí se tu i na jejich pohodlí a vyžití.


Pojďme se na trasu podívat od Tisé po Jedlovou.

(Jestli chceš jít opačným směrem, prostě čti odzadu:)

Začínat Hřebenovku v Tisé je chytré rozhodnutí. Jednak sem jede autobus (např. č. 452 a 471 z Ústí), za druhé se tu dá najíst (legendární šišky s mákem v restauraci Refugio) a pohrát na hřišti. A za třetí je tu bílý písek mezi skalními věžemi, v létě moře borůvek a v zimě zas atmosféra jako v Narnii (ne náhodou, ona se tu totiž skutečně natáčela).


turistka se psem u skalní houby
Houby, sloni nebo indiáni... skalní útvary v Tisé budou deti bavit

Pokud si hned první etapu dělíš, vezmi to na pohodu, ujdi jen prvních 5 kilometrů a na noc zabukuj pokoj v hotelu Ostrov, kde tě čeká špičková kuchyně, letní terasa uprostřed tichých lesů s moderním hřištěm hned vedle nebo sauna a bazén s výhledem na vrcholky skal. Stanovat se dá v kempu Pod Císařem a na letní koupání (a zimní otužování) jsou skvělé ostrovské rybníky.


Budeš ten relax potřebovat, protože hned potom tě čeká hodně stoupání. Největší česká stolová hora, Děčínský Sněžník, za to ale stojí. Na Drážďanské vyhlídce se budeš cítit jako na střeše světa a půvabné březovo-modřínové lesy obměkčí i toho nejzatvrzelejšího puberťáka.


rodič jde s dítětem ke skále
Skály na Sněžníku zaujmou malé i velké výletníky

Až se dost vynadíváš a děti si zabouldrují na všudypřítomných balvanech, vydej se po na takzvanou Koňskou hlavu a dál, lesy a loukami nad hlavním tahem z Teplic do Děčína, až na Pastýřský vrch, děčínskou skalní dominantu s oblíbenou ZOO, skvělými burgery ve stánku s občerstvením a největší českou ferratou s celkem 16 výstupními trasami.

Vlky v přírodě spatříte jen vzácně, v děčínské Zoo to je tutovka

Po náročném dni se v Děčíně ubytuj třeba v čím dál oblíbenějším Kempu, kde je po ruce občerstvení i zábava nebo v novém hotelu Kocanda, kde najdeš dobré jídlo, pohodlí i zábavu pro děti na nedalekém hřišti, na které navíc uvidíš z terasy hotelové restaurace.


Až se malé potápky vyřádí ve vyhlášeném děčínském aquaparku, zahrají hry v areálu thunovského zámku s krásnými zahradami a dobrou zmrzlinou, vydej se na druhou etapu. Vystoupej lesoparkem na Kvádrberk a potom stezkami vinoucími se nad úchvatným Labským kaňonem. Cestou potkáš spoustu vyhlídek, ale ani jedno hřiště, takže děti zabav třeba házením šišek na cíl, sběrem borůvek, hledáním hub nebo stavěním domečků pro skřítky. Zahrajte si škatulata nebo si dávejte různé úkoly s využitím přírodnin. Zapojte všechny smysly a vnímejte les, který v létě voní borovicemi, na jaře a na podzim pískovci a v zimě je pokrytý šlehačkou.


deti si hraji u brouzdaliste v aquaparku
Po první etapě se můžete s dětmi schladit v aquaparku

Na Belvedéru sjeď pohledem do nejhlubšího pískovcového kaňonu v Evropě a rozdej sladké odměny. Vzhledem k aktuální uzavírce po loňském požáru musíš z Hřebenovky uhnout na zelenou, která tě do Hřenska dovede podél Labe nad hlavním tahem do Německa. Pokud si chceš dopřát čtyřhvězdičkový luxus, věz, že v hotelu Praha se za děti do 3 let nic neplatí.


Třetí etapa Hřebenovky je kratší, ale o to bohatší na zážitky, obzvlášť pro děti. Cestou potkáš kromě klasických vyhlídek i dvě rozhledny, nejdřív (za cenu 4km odbočky) roztomilou mimozemskou Růženku, do které se děti zamilují. A potom Janovskou, ze které uvidíš největší skvosty Českého Švýcarska včetně Pravčické. A tím to zdaleka nekončí. Před výstupem na Meznou dopřej dětem magickou projížďku na lodičkách Divokými soutěskami a etapu zakonči interaktivním hřištěm na Mezné a skvělým jídlem a spaním "na seníku" U Fořta.


Ani čtvrtá etapa Hřebenovky si nezadá se zábavním parkem:)

Rysí stezka, zážitkový lesní areál pro děti i dospělé, je sice aktuálně zavřena, ale děti se mohou těšit na skalní hrad Šaunštejn, adrenalinové lezení po žebřících a můstcích mezi pískovcovými kužely a nádherný výhled do kraje z Jetřichovických vyhlídek. Když si to časově naplánuješ tak, abyste na poslední vyhlídku vystoupali akorát na západ slunce, bude z toho zážitek na celý život. V Jetřichovicích je možností na přespání hromada. Pokud chceš ještě víc zábavy, zvol bowlingovou dráhu a venkovní bazén v hotelu Bellevue. Pro klid v zeleni, domáckou atmosféru a příjemné hřiště třeba Starý mlýn.


pár kráčející s krosnou a dítětem na zádech po cestě ke skalám
Na Šaunštejn se sice s krosnou nedostanete, ale výhledy kolem stojí za tu dřinu

Pátou etapu s dětmi rozděl na dvě části. Po koupání na Jetřichovickém koupališti projdi Pavlíniným údolím k Trpasličí skále s vytesanými postavami lesních skřítků, dej si stoupání po žebřících na Úzkých schodech a nocleh se vydej hledat do Doubice. V klidu se najíš ve Staré hospodě, zatímco děti budou obdivovat venkovní sochy, můstky a zákoutí. Ubytovat se můžeš třeba v Doubických chalupách. Druhý den tě čekají samé příjemné věci. Přírodní koupání v kyjovské Přehradě, cesta podél průzračně čisté říčky Křinice stinným Kyjovským údolím a potom krátké ostré stoupání na Kamennou Horku, samoobslužný Luční bar s neuvěřitelnou atmosférou, možností grilování a stanování. A nakonec Krásná Lípa se skvělým jídlem, ubytováním a hromadou zábavy pro děti.


děti si hrají s historickými sněžnicemi
Hravá expozice v Domě Českého Švýcarska zabaví nejednoho zvědavce

Ale to už jsi zároveň na začátku poslední, šesté etapy Hřebenovky. S dětmi se v Krásné lípě možná trochu zdržíš. Dají se tu půjčit lodičky nebo paddleboardy a projet se na nich po rybníku Cimrák. U Cimráku je i super dětské hřiště a travnatá plocha s dřevěnými lehátky na relax u vody. Ve zdejším sportovním areálu si s mrňaty i teenagery zahraješ minigolf a vylezeš na venkovní umělou stěnu. V Domě Českého Švýcarska pořídíš nápadité regionální dárky, zatímco děti si projdou interaktivní výstavu a potom se společně najíte v Pivovaru Falkenštejn přímo na Křinickém náměstí. A jestli na to vůbec ještě zbyde čas, povede tě Hřebenovka dál směr Jiřetín pod Jedlovou, kde na tebe čeká další dobrodružství v podobě štoly sv. Jana Evangelisty, podstávkové domy a jedna z nejkrásnějších Křížových cest. Z Křížové hory už uvidíš poslední vrchol Hřebenovky, Jedlovou, kde se dá dobře najíst (i přespat) v Penzionu Jedlová, zablbnout v lanovém parku nebo si půjčit koloběžky, na kterých si na závěr trochu zkrátíš putování přes lapkovský hrad Tolštejn až a nádraží v Jedlové. (My to na tebe neřeknem!)




517 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page