top of page
Vyhledat

Jak se správně obléknout a co zabalit na Hřebenovku?

O něco málo více než stovka kilometrů na severu Česka není žádná lecjaká věc. Exponované úseky labských pískovcových skal se snoubí s širokými i úzkými lesními stezkami podél svých úpatí. Údolí potoků a řek dávají stinný a vlahý nádech prosluněným zážitkům ze skalních vyhlídek s historickým významem. Je jasné, že Hřebenovka Českým Švýcarskem nám nabídne nejrůznější tváře svých biotopů. A tomu by také mělo odpovídat naše vybavení, výstroj a výzbroj na cesty.



Tloušťka a funkčnost našeho oblečení bude do velké míry záviset na ročním období, v jakém se rozhodneme poctít Hřebenovku svou návštěvou. Nicméně se připravme na skutečnost, že se zapotíme, ať už se do ní pustíme ze strany od Tisé/Petrovic, nebo ze strany Stožeckého sedla/Jedlové. Celkem nás totiž čeká kolem čtyř tisíc metrů kumulativního stoupání, takže i při rozložení výletu do čtyř dnů to bude dělat zhruba kilometr na den.



Základní, v létě pak asi jedinou, vrstvu bude tvořit lehké sportovní tričko s dobrým odvodem potu a rychlým vysycháním. Nabízí se něco z běžecké, trekové, případně speedhikingové kolekce. Dobrou zkušenost už mnozí učinili – možná trochu překvapivě – s vlněným spodním prádlem i v parném létě. Klíčem je především přiměřená gramáž. Kvalitní vlněné sportovní prádlo má i za vyšších teplot několik nezanedbatelných předností. Zaprvé má přírodní vlákno trochu až magickou moc výhodně hospodařit s nastřádanou vlhkostí a působit tak jako malá klimatizace. Vlhkosti může vlna nabrat až do 30 % své hmotnosti. Tu pak odevzdává okolnímu prostředí, což může v létě přispívat k ochlazování povrchu těla.



Za nižších teplot si vzpomeneme na chytré vrstvení oblečení – a základní vlna, případně vhodný syntetický materiál odvede vlhkost do dalších vrstev. V takových případech pak oceníme schopnost vlny neztrácet své tepelně izolační vlastnosti ani za vlhkého stavu. Ve všech případech nám pak přijde k duhu její antibakteriální schopnosti: prádlo zůstane déle v kondici, nebudou se v něm přemnožovat nežádoucí mikroorganismy a nás nebude trápit nepříjemný zápach. Tři čtyři dny můžeme takto vydržet a absolvovat celou Hřebenovku s minimem základního ošacení.

Kdykoli během roku bychom ale na dálkové túře měli být připraveni na rozmary počasí. Do lehkého, dobře sedícího batohu určitě zabalme i zateplovací (druhou) vrstvu například v podobě lehké flísové mikiny, lehké sportovní softshellky, případně nízkogramážové péřové větrovky („péřového svetru“).



Stejně tak je nanejvýš vhodné mít s sebou i vybavení pro případ nečekaných srážek. I nepromokavá a neprofoukavá (třetí) vrstva může nabývat podoby ultralehkých převlečných kalhot s celorozepínacími boky a tenké bundy s dobře modelovanou kapucí. Každá z takových propriet pak může ve sbaleném stavu představovat zhruba objem kávového hrnku a nevážit více než pytlík bonbonů.



Naše mnohamílové putování bude vyžadovat i řádnou obuv. Svižní a křepcí jedinci možná dají přednost nižší obuvi pro její nízkou hmotnost a lepší odvětrávání, někdo jiný zvolí raději obuv v kotníkové verzi. Ať tak, či tak je vhodné mít terénní podrážku, která nás podrží jak v prudkém lesním stoupání, tak na pískovcové skále, tak třeba i na mokrých železných žebřících cestou na oblíbené vyhlídky.



S obuví úzce souvisí i dobré trekové ponožky. I ta nejlepší bota nám totiž může v kombinaci s nevhodnou ponožkou při několikadenním užívání způsobit nepříjemné odřeniny nebo puchýře. Ponožky jsou často neprávem přehlíženou položkou vybavení na túry, ale opravdu se vyplatí zainvestovat do osvědčených značek a modelů.


Velmi dobrým pomocníkem mohou být kvalitní turistické, trekové hole, zvláště pokud chcete odlehčit svým kolenním kloubům. Těm tak můžete ušetřit až 30 % zátěže, a navíc do pohybu zapojíte celé tělo, což určitě také nebude na škodu. Pakliže zvolíte některý ze skládacích modelů, snadno je odložíte/připevníte ke svému turistickému batůžku, když budete např. stoupat podél zábradlí na některou z jedinečných vyhlídek na trase.



Vzhledem k přítomnosti vodních toků i ploch (v některých ročních obdobích) zůstává ke zvážení také vhodný repelentní přípravek, pokrývka hlavy s kšiltem a padnoucí sluneční brýle s kvalitním filtrem UV záření.

Volbě dobrého vybavení bychom měli věnovat přiměřeně zvýšenou pozornost. Z velké části je to právě ono, co rozhoduje o ladění našich vzpomínek na výlet do nitra Českého Švýcarska. My ti samozřejmě přejeme, aby byly co nejpozitivnější a nejkvalitnější – jak vzpomínky, tak jednotlivé části vybavení! ;)


Autor textu i fotek: www.hudy.cz













509 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page